تولید افزودنی و فناوری‌های سه‌بعدی تقریباً در هر صنعت به روش‌های مختلف و برای اهداف مختلف مورد استفاده قرار می‌گیرند. در سال‌های اخیر، صنعت آرایش و زیبایی نیز از این جریان مستثنا نبوده. دلایلی که شرکت های آرایشی و بهداشتی شروع به استفاده از چاپ سه بعدی کرده اند بسیار گوناگون است. از جمله موارد برجسته، افزایش سفارشی‌سازی محصولات، حتی با توجه به نوع پوست یا ویژگی‌های فیزیکی مشتری از طریق تکنیک‌های اسکن سه بعدی است. اما این همه ماجرا نیست، برندهای بزرگ در دنیای زیبایی نیز برای تولید محصولات Cruelty free (بدون تست حیوانی) و بسته‌بندی پایدارتر، سبک‌تر و بهینه‌تر به تولید افزودنی روی آورده‌اند. برای بررسی بیشتر موضوع، ما به برخی از جالب‌ترین پروژه‌ها و برنامه‌های کاربردی پرینت سه بعدی در صنعت زیبایی را پرداخته‌ایم.


محصولات زیبایی و پرینت سه بعدی چاپ سه بعدی در LUSH
برند LUSH در تولید محصولات زیبایی مانند کرم های بدن، صابون ها و غیره تخصص دارد. با بوتیک های متعدد در سرتاسر جهان، جای خود را در بازار لوازم آرایشی گیاهی محکم کرده است. چند سال پیش، LUSH برای بهبود فرآیندهای تحقیق و توسعه خود و همچنین طراحی قالب، ابزار و محصولات نهایی‌اش در چاپ سه بعدی سرمایه گذاری کرد. به عنوان مثال، چاپ سه بعدی این شرکت را قادر ساخت تا قالب هایی به شکل کوالا برای ساخت صابون به عنوان بخشی از کمپین حمایت از قربانیان حیات وحش در آتش سوزی های استرالیا در سال 2020 طراحی کند. در میان پرینترهای سه بعدی LUSH می‌توان به ماشین های Formlabs اشاره کرد.

پرینت سه بعدی ناخن توسط Mani.me
رنگ کردن ناخن‌ها می‌تواند فرآیندی زمان‌بر و مستعد خطا و آشفتگی‌ باشد. ناخن های مصنوعی ممکن است اندازه مناسبی نداشته باشند یا چندان راحت نباشند. اینجاست که شرکت Mani.me وارد عمل می‌شود تا راه‌حلی را به شکل ناخن‌های سفارشی و قابل چاپ ارائه کند. Mani.me با روش انقلابی خود می تواند مجموعه ای از ناخن های منحصر به فرد را برای هر مشتری بر اساس اندازه گیری ها و داده های گرفته شده از تصاویری که مشتریان برای آنها ارسال می کنند ایجاد کند. این شرکت با به کار‌گیری تصاویر، می‌تواند یک مدل سه‌بعدی برای تعیین اندازه و شکل دقیق ناخن‌های هر فرد تولید کند. پس از آن، طرح انتخابی مشتری به صورت سه بعدی چاپ و به مشتری تحویل داده می شود.
ریمل پرینت سه بعدی
یکی از موفق ترین محصولات آرایشی پرینت سه بعدی، ریمل است. در سال 2017، Chanel بود که اولین ریمل را با برس چاپ سه بعدی با فناوری SLS روانه بازار کرد. ریمل Le Volume Révolution Chanel دارای برسی با شکل خاص است که با سایر فناوری ها قابل تولید نیست و نتیجه مطالعه بیش از صد پروتوتایپ است. این اولین سری تولید انبوه این نوع از محصولات سه بعدی بود که فرصت های جدیدی را برای بهره‌وری از پرینت سه بعدی در دنیای لوازم آرایشی باز کرد. پشت تولید این مجموعه، شرکت Erpro Factory 3D بود که پروژه مشابهی را برای برند Albéa نیز اداره کرد. این سرویس که "Make 3D Yours" نامیده می شود، ایجاد برس های سفارشی (حداکثر ده شکل مختلف در یک هفته!) را امکان پذیر می کند و محصولی واقعا منحصر به فرد را به مشتری ارائه می دهد.

Mink Beauty
در سال 2014، گریس چوی فارغ التحصیل هاروارد تصمیم گرفت شرکت Mink Beauty را تأسیس کند. محصول شاخص این شرکت Mink printer نام دارد، یک چاپگر سه بعدی کوچک که قادر به چاپ لوازم آرایش است و به روشی بسیار ساده کار می کند: فقط باید یک عکس از اینترنت انتخاب کنید و گزینه‌ی چاپ را بزنید. چاپگر وظیفه چاپ سایه‌های رنگی چشم از روی عکس را بر عهده دارد. این چاپگر کوچک به گونه‌ای طراحی شده است که قابل حمل است، وزن کمی دارد و بسیار سریع عملبات چاپ را انجام می‌دهد. برای اینکه بتوانید چاپ کنید فقط به وای فای و اپلیکیشن Mink روی گوشی همراهتان نیاز دارید، شگفت انگیز نیست؟

مراقبت از پوست و پرینت سه بعدی

 Neutrogena از پرینت سه بعدی به اشکال مختلف استفاده می کند

یکی از بزرگترین بازیگران در بخش زیبایی، شرکت آمریکایی Neutrogena است که فعالیتش به توسعه محصولات آرایشی و مراقبت شخصی اختصاص دارد. و مانند بسیاری از سازمان‌های دیگر، از فناوری‌ها در تجارت روزمره خود نیز استفاده می‌کند. اولین بار با راه اندازی Neutrogena Skin 360 درباره Neutrogena و تولید مواد افزودنی آن شنیدیم. این سیستمی است که پوست کاربر را تجزیه و تحلیل می کند تا نیازهای آنها را شناسایی کند و "MaskIDs" را ایجاد کند، ماسک های صورت چاپ شده سه بعدی که با مشخصات فردی هر کاربر سازگار است. سپس این شرکت با Nourished همکاری کرد تا Skin360 SKINSTACKS، مکمل‌های تغذیه‌ای چاپ سه بعدی برای مراقبت از پوست را تولید کند. SKINSTACK محصولی گیاهی است، بدون قند و دارای هفت رده که می‌توان آن‌ها را برای نیازهای هر فرد سفارشی کرد. امیدواریم که Neutrogena به بررسی پتانسیل‌های تولید مواد افزودنی در این زمینه ادامه دهد.

ماسک ها و چسب های سفارشی چشم BASF
با بررسی جریان‌های محبوب در محصولات آرایشی و بهداشتی میتوان دید که کاربران بیشتر به سراغ محصولاتی می‌روند که مستقیماً پوست آنها را هدف قرار می‌دهند که مشکلاتی مانند آکنه، چین و چروک، تیرگی زیر چشم، قرمزی و موارد دیگر را برطرف کنند. اما از آنجایی که مشکلات هر فرد متفاوت است، محصولاتی که برای نیازهای خاص آنها استفاده می شوند نیز باید متفاوت باشند. به همین دلیل است که BASF در سال 2021 با شرکت Natural Machines شریک شد تا ماسک‌های صورت و چشم سفارشی شده با چاپ سه بعدی را توسعه دهند. این پروژه یک چاپگر سه بعدی منحصربه‌فرد از Natural Machines و مواد ویژه از BASF را ترکیب می‌کند و به کاربران اجازه می‌دهد تا ماسک‌هایی را دریافت کنند که با اندازه‌های صورت هر فرد سازگار است و می‌تواند مزایای مختلفی را در مناطق مختلف ماسک به کار گیرد. انتظار می رفت که این فناوری در سال 2022 به بازار معرفی شود، اما تا کنون هیچ خبری از زمان ارائه‌ی آن در دست نیست.


دیور و فناوری مراقبت از پوست سه بعدی
از دیگر شرکت‌های معروفی که از چاپ سه بعدی استفاده می‌کنند، دیور است. این شرکت لوکس فرانسوی در زمینه فناوری تجزیه و تحلیل پوست با استفاده از هوش مصنوعی در پاریس شروع به کار کرده است. با تخصص خود در زمینه پوست و علوم اعصاب، این شرکت توانست عیوب جزئی پوست و علل آنها را با دقت بیشتری شناسایی کند. در نتیجه، مشتریان محصولات متناسب با نیازهای خود را دریافت می کنند. در راستای دیدگاه کریستین دیور برای شادتر و زیباتر کردن زنان، این خانه مد، بخش تحلیلگر پوست با هوش مصنوعی دیور را توسعه داده است. در طی این فرآیند از اسکنرهای سه بعدی برای تجزیه و تحلیل شش بعد پوست و سپس ارائه راه حل های مبتنی بر هوش مصنوعی برای دو مشکل اصلی شناسایی شده استفاده می شود. این فناوری نشان دهنده یک پیشرفت چشمگیر در مراقبت از پوست در سراسر جهان است.


استفاده از بایوپرینت سه بعدی برای بهبود محصولات مراقبت از پوست

یکی دیگر از روش های استفاده از پرینت سه بعدی در صنعت آرایشی و بهداشتی، بایوپرینت سه بعدی پوست انسان به منظور آزمایش محصولات و سفارشی سازی آنهاست. یکی از این پروژه ها بار دیگر توسط شرکت پیشگام یعنی Chanel راه اندازی شد که با همکاری شرکت بیوتکنولوژی فرانسوی Labskin Creations، پوست انسان را از طریق کشت سلولی و تکنیک های بایوپرینت سه بعدی برای مطالعه بهتر عیوب پوست و ایجاد محصولات مراقبت از پوست موثرتر بازتولید کرد. Labskin Creations در یک پروژه نوآورانه مشابه با شرکتی به نام JALA Group، یکی از شرکت های آرایشی پیشرو در چین، همکاری کرده است. در مورد گروه JALA، از فناوری بایوپرینت برای ساخت اولین مدل پوست آسیایی و آزمایش محصولات مناسب تر برای زنان آسیایی استفاده شد. لازم به ذکر است که این نوع فناوری علاوه بر ایجاد محصولات مؤثرتر و هدفمندتر، نیاز به استفاده بحث برانگیز از آزمایش بر روی حیوانات را نیز برطرف می کند.

بررسی کاربردهای بسته بندی پرینت سه بعدی

L'Oréal و بسته بندی های چاپ سه بعدی آن برای لوازم آرایشی
وقتی از لوازم آرایشی صحبت می کنیم، نمی توان از یکی از رهبران اصلی آن در دنیا، یعنی L’Oréal را نادیده بگیریم. این شرکت فرانسوی در همه چیز، از عطر گرفته تا ریمل، اثر خود را در این صنعت گذاشته است و چیزی که ممکن است ندانید این است که این شرکت همچنین اولین شرکت در این صنعت بود که تولید مواد افزودنی را پذیرفت. L’Oréal از سال 1993 از پرینت سه بعدی برای ساخت پروتوتایپ، ابزار و قالب برای بسته بندی استفاده کرده است. در سال 2019، با اولین بسته بندی پرینت سه بعدی خود برای مجموعه La Maison Jasmins Marzipane Lancôme، یک سری محدود از 50 عطر فوق لوکس تولید کرد. در سال 2021 با HP همکاری کرد تا تولید بسته بندی‌های قابل تنظیم خود را از طریق شبکه تولید دیجیتال اختصاصی HP گسترش دهد.


MAMEHA و بسته بندی پایدار
امروزه، آگاهی از محیط زیست و توجه به مسئله‌ی پایداری، از مهم ترین ارزش ها در اغلب صنایع هستند و بسیاری از پیشگامان مسیری را به سوی آینده ای بهتر برای سیاره‌مان و ساکنانش، ایجاد می کنند. استارت‌آپ ژاپنی MAMEHA با هدف تولید ظروف بدون زباله و 100% قابل بازیافت، پایداری را وارد صنعت زیبایی کرده است. بسته بندی مینیمالیستی آنها با چاپ سه بعدی متشکل از 4 ماده ساختمانی برای ساخت یک ظرف پلیمری و پیپت شیشه ای است. نتیجه؟ ظروف 80٪ کمتر از یک ظرف استاندارد از شیشه استفاده می کنند، در حالی که بطری های محافظت شده در برابر اشعه ماوراء بنفش محتویات خود را برای مدت طولانی تری ایمن نگه می دارند و به راحتی با دست جدا می شوند. بنابراین، دفعه بعد که به دنبال شیشه‌هایی برای نگهداری سرم‌ها، تونرها یا سایر محصولات مراقبت از پوست خود هستید، رویکرد شیک و در عین حال اخلاقی MAMEHA را در نظر بگیرید.

Viktor & Rolf
خانه معروف مد و عطرسازی، در سال 1993 تاسیس شد و همیشه به خاطر مجموعه های پر زرق و برق و مجلل خود متمایز بوده است. Flowerbomb سالهاست که پرفروش ترین محصول این برند بوده و عملاً به یک نام آشنا تبدیل شده است. از این رو، پانزده سال بعد، آنها تصمیم گرفتند ادای احترامی به این عطر داشته باشند: نسخه ای انحصاری از محصول. برای ساخت بسته بندی جدید محصول که پیچیدگی‌های خاصی به همرا دارد، این برند  به فناوری تولید افزودنی روی آورد. ساخت این بسته با همکاری L’Oréal و با استفاده از ماشین‌های چاپ سه بعدی شرکت Carbon انجام شد. قطعات با رزین چاپ می‌شوند، صیقل داده می‌شوند و با دست کنار هم قرار می‌گیرند، و در نهایت با قیمت نهایی 2500 دلار به ازای هر واحد، روکش طلای رزگلد به آنها داده می‌شود. بسیاری این نسخه را ترکیبی عالی از فناوری های جدید و روش های سنتی می دانند. گفتنی است این اولین بار نیست که عطرهایی با این کالیبر ساخته می شود. در سال 2020، فرمول 1 همچنین سه بطری با تسخه محدود با روش های چاپ سه بعدی تولید کرد. نکته‌ی شگفت‌انگیز آن علاوه بر طراحی، هزینه آن بود - حدود 10000 دلار برای هر بطری!

بسته بندی‌های تولید افزودنی Cosmogen

شرکت فرانسوی Cosmogen بسته بندی‌های اختصاصی برای بخش لوازم آرایشی و بهداشتی توسعه می دهد و اخیراً به چاپ سه بعدی فلز روی آورده است تا اپلیکاتورهای کرم را با هندسه های متنوع و پیچیده تر تولید کند. به لطف فناوری سه بعدی، این شرکت می تواند اشکال مختلفی را برای اعمال بهتر محصولات مراقبتی در اطراف چشم یا لب ایجاد کند. استفاده از تولید افزودنی نیز شرکت را قادر می سازد تا حجم تولید خود را بر اساس نیاز تنظیم کند. در حال حاضر مشخص نیست که این شرکت از کدام فرآیند چاپ استفاده می کند.

منبع: 3dnatives